Tuesday, January 20, 2015

Kudumite lummuses ehk raamat sellest, kuidas vardaklõbinal ilu luua

Juba enne jõule jõudis lettidele Piret Lilleste varrastelt käsitööraamat "Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad". Hirmsal vurinal ja vardaklõbinal valmisid laste, naiste ja meeste mütsid, kindad ja sallid nagu vabrikus, üks ilusam kui teine. Meie Meritiga (piilu tema blogi SIIT) saime kogu seda ilu pildile püüda, tema rohkem kudumeid, mina niisama meeleolu. Oli väga armas ja tore projekt, mille jooksul jõudis Piret raamatusse kududa 46 portsu pehmet karvast südamesoojust - 46 erinevat kudumit piltide, jooniste ja õpetustega. Minu erilised lemmikud on naiste mütsid ja kindad, millest õhkab õrna ja armsat naiselikkust. Olgu siis tegu suusamütsi või soliidse mantli juurde kuuluva kudumiga. Lisan siia mõned pildid, mis minu poolt raamatu kaante vahele pildistatud on. 
















"Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad"

Autor Piret Lilleste
Kujundanud Mare Väli
224 lk, kõva köide

Ilmunud november 2014

Nende kaante vahele on kootud rohkelt soojust, ilu ja loomisrõõmu. Lisaks mahub siia kilode viisi pehmet lõnga, meetrite jagu paela ja pitsi ning peotäite kaupa pärleid, helmeid, lipse ja lilli. Inspireerivate fotode vahel on peidus hulk detailseid õpetusi, skeeme ja kauneid koekirju ning küllaga ideid kudumite kaunistamiseks, et praktilisest esemest saaks ilus omanäoline aksessuaar. Siin leidub põnevaid kudumeid nii väiksele kui suurele, et kududa kas või tervele perele ühtses stiilis mütsid. Ja mis kõige tähtsam – ära unusta kudumitesse armastust sisse põimida!


Lähemalt SIIN.


Friday, January 9, 2015

Piparmündipiim meega

Piim meega on kõigile teada-tuntud, kellele meeldiv, kellele ebameeldiv. Mulle ei ole kunagi meeldinud, aga iga kord, kui lapsena haiguseuss sisse puges, siis pani vanaema või ema mind ikka ja jälle seda jooma. Piparmündipiim on aga hoopis teine asi. Mina ise piima sõber ei ole ja ei joo ka lapsed hea meelega, aga kakao või just sellise sooja piparmündipiima näol tahavad nad küll peale kelgutamist või pikemat õues olemist keha soojendada.




Ühele:
1 tassi jagu piima
1 piparmündivars
mett


Ega siin erilist kunsti ei ole. Pane üks käte vahel ära kortsutatud piparmündivars koos lehtedega tassitäie piimaga potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt ning lase koos piparmündiga jahtuda mõned minutit. Eemalda roheline ning maitsesta meega. 



Monday, January 5, 2015

Sidrunimekine porgandiorsoto

Orsoto on üks selline toit, mis valmib meile kõigile teada-tuntud odrakruubist. Seetõttu on roog oma olemuselt väga lihtne ja maalähedane, kuid olenevalt lisanditest võib olla ka väga luksuslik ja eriline. Kahjuks on kruubil selline negatiivne imago. Küll ei maitse hästi, küll näeb kole välja ja üldsegi, kas saab olla midagi head milleski, mis on soojades sõprussuhetes Mulgi pudruga? Mina nii ei arva. Otra võiks meie toidulaual nii jahu, tangu kui kruubina rohkem olla, sest oder on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Ja tegelikult saab neist ka palju maitsvat teha ka neile, kelle Mulgi puder miskipärast kruupidega ära on ehmatanud.



2 dl odrakruupi
3 sl oliiviõli
1 porgand
1 küüslauguküüs
6 dl puljongit
50 g  parmesanilaadset juustu (nt Džiugas Mild)
1 väikse sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunist pressitud mahla
soovi korral värskeid ürte

Pese odrakruubid jooksva külma vee all korralikult puhtaks ja nõruta. Riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil õli, lisa kruubid ja pruunista 3-4 minutit. Lisa porgand, pressi juurde küüslauk ja kuumuta veel 3-4 minutit. Vala peale pool puljongist ja jäta kaane alla tasasele tulele 30 minutiks hauduma. Vahepeal sega ja lisa puljongit, kui vaja. Kruubid peavad jääma veidi krõmpsud. Sega juurde riivitud juust, sidrunikoor ja vajaduse korral soola. Sega kuni juust on sulanud ning tõsta pann tulelt. Pressi peale sidrunimahl ja sega läbi. Serveerimisel võid lisada meelepäraseid ürte (hästi sobivad tüümian ja basiilik).

*Sellest koguses jagub kolmele ja valmistamisaeg on ca 40 minutit
*Retsept ilmus ka märtsis 2014 ajakirjas Oma Maitse





09 10