Monday, April 27, 2015

Must Küüslauk. Mis see on ja mida sellest valmistada?

Küüslauk ja must? Kohe ei saanudki aru, et kuidas must. Kas kasvabki maa sees musta värvi küüslauk või mis? Aga ei. Tegu on hoopis karamellistatud küüslauguga, mis valmib nädalaid madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskuses. Küpsemise käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, mis annab küüslaugule aroomi ja süsimusta värvi. Kui värske küüslauk on teadagi milliste maitseomadustega, siis must küüslauk on magus, veidi hapukas ja veidi karamelline, tunda on röstimise mekki ning õige natuke kumab läbi ka küüslaugu enda iseloomu. Tekstuurilt on ta pehme, veidi vetruv ja kleepuv ning mulle meenutab ta natuke kuivatatud musta ploomi. 



Must Küüslauk valmib vaid Eesti küüslaukudest, millel pärast õigeaegset korjamist lastakse mõnda aega päikese käes soojal maapinnal kuivada. Siis küüslauk puhastatakse, kooritakse käsitsi ning säilitatakse teatud kindlatel tingimustel nädalaid. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline jälgida õiget temperatuuri ja niiskusrežiimi. Õige valmimishetk määratakse maitsmisel. Kui must küüslauk on valmis, siis lastakse sel taheneda ja kuivada ning seejärel sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt. Hoolikas toorainevalik, teadlik valmistamine ja õiged säilitamisvõtted aitavad enamikku küüslaugu headest omadustest jätta alles ka musta küüslauku. 

Näiteks on küüslauk kui antibiootikum, aidates võidelda põletike ja bakteritega. Lisaks soodustab ta ka seedeorganite tegevust, tugevdab südametegevust, vähendab kolesterooli hulka, ergutab immuunsüsteemi ja mõjub ka kui afrodisiaakum. Kui toorest küüslauku on üsna keeruline suurtes kogustes tarbida, siis must küüslauk on puhas rõõm - nosi lihtsalt kommi asemel. 

Must küüslauk sobib nii magusate kui soolaste toitude maitsestamiseks. Näiteks meeldib mulle tükeldada seda selliste toitude sisse nagu orsoto, risoto ja pasta. Must küüslauk sobib ka leivamäärete, tummiste püreesuppide ja pirukatäidise maitsestamiseks. Magusatest toitudest passib ta kõige paremini kokku šokolaadiga - trühvlid ja šokolaadikoogid



Musta Küüslauku saad tellida kodulehelt või siis soetada järgmistest poodidest: Piprapood, Sojapood, Stockmanni ja Solarise toidupood ning Pärnu Keskuse, Lõunakeskuse ja Astri Keskuse Taluturg. Rohkem infot: www.mustkuuslauk.ee



Kookosene toortatraroog musta küüslauguga 

1 dl toortatart
2 dl vett
1 dl lahjemat kookospiima
soola
4 musta küüslaugu küünt
1-2 sl röstitud seesamiseemneid
veidi õli või kookosrasva

Kuumuta pannil veidi õli või kookosrasva. Lisa tatar ning pruunista seda 2-3 minutit aeg-ajalt segades. Vala peale 2 dl vett, lase keema tõusta ning jäta 10 minutiks tasasele tulele podisema. Kui vesi on tatrasse imbunud, siis lisa kookospiim ja lase ka sellel tatra sisse keeda. Pressi juurde musta küüslaugu küüned, sega ja kuumuta läbi korraks läbi. Kõige lõpuks lisa kuumal kuival pannil röstitud seesamiseemned. Serveeri näiteks ahjus röstitud/aurutatud juurviljade või värske salatiga. Kõrvale sobivad hästi ka pestod (nt rukolapesto). 




Monday, April 20, 2015

Remondimehed

Lastetoas käib hirmus kopsimine, saagimine, pahteldamine, värvimine, lihvimine ja mõnikord ka remondihoos lõbutsemine. Lastetoa valmimise puhul mõtlesime lastega, et võtame ette ühe põhjalikuma pildistamise, mille käigus valmivad fotod meenutaksid seda hirmsat, kuid ootusärevat remondiaega. Mõnel pildil on näha veel vana seinagi koos tapeedi ja selle all oleva eelneva tapeedi ja selle all olevate ajalehtedega. Lehed on 1996nda aasta oktoobrist ja novembrist. Tapeedi mahakiskumise ajal kippus pilk ikka ja jälle uudistesse kinni jääma. Põnev ju uurida, mis sel ajal toimus, sest olin ise siis alles kümne aastane. 





























Wednesday, April 15, 2015

Kanatiivad siirupikastmes

Võtad tiivakese... Krõbe nahk magus, kuid soolakas. Küüslaugune, kuid ei varjuta ingveri iseloomu. Liha nii pehme, et kukub lausa ise luudelt nii kui hambad sisse lööd. Ja kindlasti peab neid sööma kätega, nii et suu ja nägu kleebivad, tunnistamaks tiivakeste mõjuvõimu keele alla viimisel...



Ca 1,2 kg kanatiibu, so 12 tiiba
4 sl sojakastet
4 küüslauguküünt
15 g värsket ingverit
1 dl heledat suhkrusiirupit
Soola, pipart

Võta suur kauss. Riivi sellesse ingver, pressi küüslauk, vala juurde sojakaste ja siirup ning sega kõik läbi. Tõsta kanatiivad kastmesse ja sega korralikult läbi. Kui saad, jäta kanatiivad mõneks tunniks  maitsestuma, aga võid ka kohe ahju pista. Lao kanatiivad ahjuplaadile esmalt tagurpidi, st tiiva  seesmine osa pealpool. Vala enamus kaussi jäänud kastmest tiibadele, kuid jäta natuke ka  pintseldamiseks. Purusta peale natuke soola ja pipart. Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit, keera kanatiivad ümber, pintselda kastmega üle ja küpseta veel 15 minutit. Serveeri kohe.


Wednesday, April 1, 2015

Kakaoküpsised. Või hoopis võiküpsised?

Nende küpsiste puhul ei oskagi öeda, on nad võiküpsised või kakaoküpsised või hoopis majoneesiküpsised, sest kõik kolm täidavad olulist rolli nii tekstuuri kui ka maitsekoosluse loomisel. Nii et nimeta, kuidas aga soovid. Mina lisasin täidiseks keedetud kondenspiima ja hapukat punase sõstra moosi, aga vabalt võid täidise üldse ära jätta, sest küpsised on ise piisavalt maitsvad. Liigagi maitsvad. Meespere hävitas plaaditäie küpsised hirmutaval kiirusel ja nemad arvasid, et täidis lisabki vaid liigset magusust. Samas, magus peabki ju magus olema! Siis söödki vähem. Äkki...?!



150 g võid
125 g suhkrut
90 g  majoneesi (Tarplani Provansaal Premium)
250 g nisujahu
15 g tumedat kakaod

Vahusta toasoe pehme või suhkruga kohevaks. Sega juurde majonees. Sõelu juurde jahu ja kakao ning sega korralikult läbi. Võta tainast teelusikaga kuhjaga tainast, veereta käte vahel kiirelt pallikeseks ning tõsta ahjuplaadile. Tee nii kogu tainaga. Vajuta tainapallid kahvliga lamedamaks. Küpseta 165 kraadi juures ca 25 minutit. Tõsta spaatli/labida abil restile jahtuma.

Täidis: Kui soovid, võid kahe küpsise vahele määrida ka erinevaid täidiseid. Selleks sobivad hästi keedetud kondenspiim ja mõni hapukas moos. Šokolaaditäidise valmistamiseks sulata 100 g tumedat šokolaadi, sega 1 sl hapukoorega ning määri siis küpsiste vahele.
  
*Kogus: ca 30 tk või 15 täidisega küpsist
*Retsept valmis Tarplani retseptiblogisse.





09 10