Thursday, November 27, 2014

Banaanikook

See küpsetamist mitte vajav koogike on äärimiselt lihtsalt valmiv. Kes on söönud, on kiitnud ja retseptigi küsinud. Tegu on muidugi üsna rammusa ja magusa koogiga, kuid mis see väike viilakas kohvi kõrvale siis ikka teeb, eks! Kuna koogi sees on banaanid ja sulatatud iiris, siis lastele läheb see maius kohe eriti hästi peale.






Põhi:
165 g täisteraküpsiseid
6 sl seesami, päevalille- ja linaseemnesegu
1 tl kaneeli
90 g 82-protsendilist võid

Purusta küpsised peeneks puruks ning jahvata seemned. Sega küpsise- ja seemnepuru kaneeli ja sulatatud võiga. Suru segu tugevalt 22 cm läbimõõduga vormi põhja. Jäta täidise valmistamise ajaks külma tahenema.

Täidis:
150 g iirisekomme
2 banaani
200 ml vahukoort
1 sl suhkrut

Sulata paksupõhjalises potis iirisekommid koos 2 sl vahukoorega ühtlaseks vedelaks iirisemassiks. Viiluta banaanid ning sega iirisega. Vala täidis küpsisepõhjale ning aja laiali. Jäta tunnikeseks külma tahenema. Enne serveerimist vahusta üle jäännud vahukoor koos suhkruga ning määri koogi peale.

*Kook on 22 cm läbimõõduga ja selle valmistamiseks kulub ca 25 minutit. Lisaks on vaja vähemalt tunnike oodata, kuni kook külmas taheneb.




Sunday, November 23, 2014

Sügisrõõm. Ja Tordilõigu võitja ka!

Viimasel ajal on mulle väga hakanud meeldima inimeste pildistamine. Toiduga on ju lihtne - teed valmis, sätid taldrikule ja seal ta on. Ringi ei jookse, ei hüppa, ei naera ja ei oma ühtki emotsiooni. Põhirõhk on vaid välimusel ja apetiitsusel. Inimestega on aga veidi keerulisem, sest inimesel on mõtted, tunded ja sellest lähtuvalt ka emotsioonid ja näoilmed, mida on juba taldrikul pikutavast grillkanast kordades raskem pildile püüda. Aga harjutades kasvab ju vilumus ja nii ma olengi mõnikord pliidi tagant välja tulnud, toidu sinnapaika jätnud ja hoopis inimeste seltsis aega veetnud, et neid pildile püüda. 

Eelmises postituses lubasin loosida välja ühe Tordilõigu! Vispli vuhina ja tordikellude kolina saatel hõikan välja võitja: Tordilõigu sai endale Maarja! Palun kirjuta mulle meilile :) 

Aga nüüd meenutus ühest päikselisest sügispäevast. 


































Saturday, November 15, 2014

Tordilõigust ja sefiirist. Raamatuloos ka!

Septembri lõpus võttis raamaturiiulitel koha sisse Tordilõik, kuhu on kokku kogutud 20 Eesti kodutordimeistri retseptid. Tordilõik on raamat, mille vahele on löödud restide jagu mune, niristatud mitmeid purke suhkrut, puistatud kottide viisi jahu, määritud kilode kaupa kreemi, vahustatud võimägesid ja sulatatud loendamatu arv šokolaaditahvleid. Kuid mis kõige olulisem, siia on peidetud Armastus. Armastus küpsetamise ja tordikaunistamise vastu, millest on valminud sooja südame ja siira naudinguga terve hulk koduseid torte ja küpsetisi. Raamatust leiad Eesti kodutordimeistrite nippe, nõuandeid ja retsepte nii nostalgilise võikreemiga tordi, uhkeldava beseekoogi, kaasaegse värvilise martsipaniga kaetud korrustordi kui ka gluteeni- ja laktoosivaba tordi valmistamiseks, keedukreemi ja sefiiri tegemiseks ning korraliku koheva biskviidi küpsetamiseks, sest sellest saab alguse enamik tordilugudest. Kui raamatu kaaned avad, siis võid kuulda vaikset rahulolevat lauluviisi, munakoore praksumist, visplite vuhinat ja spaatlite sahinat. Või tunda hoopis ahjusoojust ja tordi imelist lõhna. Ettevaatust, käed võivad jahuseks saada!



Lähemalt saad raamatu kaante vahele piiluda video vahendusel. Kui soovid omale ka üht raamatut, siis jäta postituse alla kommentaar - milline on Sinu lemmiktort, biskviidi valistamise salanipp või tordikreem, mida võikski sööma jääda? Raamatu loosin nädala pärast.



Kogu lugu algas ühel kevadisel pärastlõunal, kui mulle tehti ettepanek panna kokku raamat kodustest tortidest. Ehk siis otsida inimesed, sõita mööd Eestit neid pildistama ja siis kogu materjal kokku kirjutada. Minult on tihti küsitud, et kuidas ma kõik need küpsetajad leidsin. Või mille alusel sai valik tehtud, sest neid on ju nii palju! Ega ma alguses ei teadnudki, kust alustada ja olin tegelikult üsna mures, et kuidas ma kõikide meistriteni jõuan. Oluline oli ka jälgida, et suur osa retseptidest oleks vana kool - trühvel, keedukreem, besee, sefiir jt, mis tegi ülesande veel eriti keeruliseks. 




Et tunne oleks turvalisem, siis otsustasin teha esimesed sammud kodu lähedal ehk Pärnus. Jäin usaldama elu ennast. Mulle väga meeldib mõelda, et tihtipeale ei ole mõtet üle mõelda, vaid küll elu ise toob teele õigeid inimesi ja kogemusi, tuleb osata vaid märke lugeda ja õiged valikuid teha! Tuttavate soovitusel jõudsingi esimese julge tordimeistrini, kes siis ise juba teadis soovitada üle kogu Eesti erinevaid vahvaid tegelasi, sest nad enamuses suhtlevad omavahel ning teavad ja tunnevad kas isiklikult või suhtlevad Facebook´is. Nii siis saigi: leppisin aja kokku, sõitsin kohale, pildistasime, jutustasime ja sõime torti ning lahkusin lisaks materjalidele ka kalendrisse kribatud nimedega. Seega valik sai üsna juhuslik. Olen äärmiselt õnnelik, et mulle see pakkumine tehti, sest olen ühe suurepärase kogemuse võrra rikkam. Lisaks kohtusin väga paljude meeldivate inimestega ja no torti ju sai ka süüa! Palju torti!









Kõige raskem raamatu kokkupanemisel oli leida meistrid, kes valmistavad trühvlit, keedukreemi, beseed jt vana kooli torte. Neid kas enam ei tehta, sest ema või vanaema kunagi tegid, aga enam ei mäleta, kuidas käis, või ei ole retsepti. Ja kellel on retsept kusagile talletatud, siis seda hoitakse kiivalt. Ei saagi aru, miks? Nii ju kõik vana hea kaob... Ühest küljest ei osata enam teha neid torte, teisest küljest ei ole nõudlust - vana hea biskviit kohupiimakreemiga on ikka põhiline. Mis aga tordi peale kaunistuseks läheb, on juba omaette ooper - valikut ja võimalusi on meeletult. Nii et tordimeister peab lisaks väga heale küpsetamisoskusele olema ka väga loominguline, maitsekas, hea silma ja täpse käega ning pidevalt arendama ennast just tordi kaunistamise osas. 

Õnneks sefiiritegija ma siiski leidsin! Lausa kaks. Kuna sefiir on paljude jaoks nina krimpsu ajav ja poesefiir on paljudel isu ära rikkunud, siis jagan teiega just koduse sefiiri retsepti, mille autoriks on Piret Lilleste. Koos käisime ka toidukoolitust tegemas, kus sefiir põhimõtteliselt kogu tähelepanu röövis. Nii et soovitan soojalt! Maitsev, õhuline ja äärmiselt lihtne valmistada. 




Sefiir:
5 keskmist või suurt munavalget
350 g suhkrut
50 ml vett
1–2 tl sidrunhapet
soovi korral värvilist tuhksuhkrut

Sefiiritegemise põhireegel on, et 1 muna kohta tuleb arvestada 70 g suhkrut ja 10 ml vett. Ühte kaussi pane munavalged, mida hakka vahustama samal ajal, kui segad suhkrusiirupit. Pane suhkur ja vesi potiga tulele, sega ning lase korraks keema tõusta. Alanda kuumust ja lase vaikselt podiseda, ise pidevalt segades. Siirup on valmis, kui suhkur on lahustunud ja taldrikule pannes tekitab siirup tilga, mitte ei valgu laiali. Munavaht on paras siis, kui vahul on tugevad tipud ja see ei voola tagurpidi keeratud kausist välja. Vala siirup ettevaatlikult munavalgevahule, kogu aeg siirupiniret mikseriga „tappes”. Seejärel lisa maitse järgi sidrunhapet ja vahusta edasi nii kaua, kuni sefiir hakkab mööda mikserivarsi „üles ronima”. Kata tort tordipritsi abil sefiiriga.










Saturday, November 1, 2014

Tere tulemast! Kohe saab kooki... Astelpaju-toorjuustukreemiga beseetorti!


Selle blogi esimese postituse puhul on igati sobilik kostitada teid ühe maitsva ja äärmiselt lihtsa koogiga. Tort ise valmis tegelikult juba ammu - möödunud emadepäevaks Õhtulehele (mai 2014). Kuna vaja oli nii lihtsat torti, et ka lapsed saaksid käe kreemiseks ja ninaotsa vahuseks, siis saigi retsept nii komponentidelt kui valmistamisõpetuselt üsna lühike. Ja ega isadepäevgi enam kaugel ole! Maiasmokkadest issidele sobib see tort samuti suurepäraselt. Pane aga pisipere ritta, jaga ülesanded kätte ja vähem kui poole tunniga on tort valmis.





Sul läheb vaja:
2 valmis beseepõhja
400 g maitsestamata toorjuustu
200 g vahukoort
100 ml suhkrut
200 ml astelpaju marju kreemi sisse + 1 peotäis tordi vahele
60 g erivärvilisi beseeküpsiseid

1. Pane toorjuust kaussi ja mikserda korraks läbi. Lisa suhkur ja marjad ning mikserda ühtlaseks. Lisa ka vahukoor ning vahusta kohevaks kreemiks. 




2. Määri pool toorjuustukreemist esimesele põhjale. Puista peale peotäis marju. Kata kreem teise beseepõhjaga.





3. Määri peale ülejäänud kreem. Kaunista tort erivärviliste beseeküpsiste ja marjadega.





09 10