Monday, January 5, 2015

Sidrunimekine porgandiorsoto

Orsoto on üks selline toit, mis valmib meile kõigile teada-tuntud odrakruubist. Seetõttu on roog oma olemuselt väga lihtne ja maalähedane, kuid olenevalt lisanditest võib olla ka väga luksuslik ja eriline. Kahjuks on kruubil selline negatiivne imago. Küll ei maitse hästi, küll näeb kole välja ja üldsegi, kas saab olla midagi head milleski, mis on soojades sõprussuhetes Mulgi pudruga? Mina nii ei arva. Otra võiks meie toidulaual nii jahu, tangu kui kruubina rohkem olla, sest oder on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Ja tegelikult saab neist ka palju maitsvat teha ka neile, kelle Mulgi puder miskipärast kruupidega ära on ehmatanud.



2 dl odrakruupi
3 sl oliiviõli
1 porgand
1 küüslauguküüs
6 dl puljongit
50 g  parmesanilaadset juustu (nt Džiugas Mild)
1 väikse sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunist pressitud mahla
soovi korral värskeid ürte

Pese odrakruubid jooksva külma vee all korralikult puhtaks ja nõruta. Riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil õli, lisa kruubid ja pruunista 3-4 minutit. Lisa porgand, pressi juurde küüslauk ja kuumuta veel 3-4 minutit. Vala peale pool puljongist ja jäta kaane alla tasasele tulele 30 minutiks hauduma. Vahepeal sega ja lisa puljongit, kui vaja. Kruubid peavad jääma veidi krõmpsud. Sega juurde riivitud juust, sidrunikoor ja vajaduse korral soola. Sega kuni juust on sulanud ning tõsta pann tulelt. Pressi peale sidrunimahl ja sega läbi. Serveerimisel võid lisada meelepäraseid ürte (hästi sobivad tüümian ja basiilik).

*Sellest koguses jagub kolmele ja valmistamisaeg on ca 40 minutit
*Retsept ilmus ka märtsis 2014 ajakirjas Oma Maitse





Sunday, December 28, 2014

Kohev kohupiimakook rummirosina vahuga

Aastavahetus on lähenemas ning ilmselt ei liigu enamusel mõtted enam seaprae ja piparkookide lainel, vaid isu on millegi luksusliku, piduliku ja uue järel. Selle juustukooki meenutava koogi teeb eriliseks soolamandline põhi, kohev ja kerge sidrunine sisu ning rummist purjakil rosinavaht. Koheva juustukoogilaadse kohupiimakoogi valmistamiseks vahusta munavalged kindlasti tugevaks vahuks ja sega siis ettevaatlikult täidise sisse. Ilma pikema jututa asun kohe retsepti kallale. 





Põhi:

75 g külma võid
100 g soolatud mandleid
125 ml nisujahu
1 dl suhkrut
1 munakollane

Purusta mandlid ning näpi koos jahu, suhkru ja külma või tükikestega puruks. Lisa munakollane, sõtku läbi ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Kuna tainas on kleepuv, siis puista sellele pool peotäit jahu ning vajuta jahuste kätega tainas vormi põhja ja natuke ka äärtele. Tõsta sügavkülma.


Täidis:

400 g vaniljemaitselist kohupiima
200 g Kreeka jogurtit
1 dl suhkrut
1 sl jahu
1 sidruni riivitud koor + 1 sl sidrunimahla
3 muna + põhja valmistamisest üle jäänud munavalge

Võta kaks kaussi. Eralda munakollased valgetest. Lisa munakollaste kaussi kohupiim, jogurt, jahu, suhkur, sidrunikoor ja –mahl. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Mikserda samade visplitega läbi ka teise kausi sisu. Vala juurde munavalge vaht ning sega ettevaaltlikult läbi. Taina sisse võib jääda vahutükikesi. Vala täidis põhjale ning küpseta 165 kraadi juures 1 tund. Jäta avatud uksega ahju tunniks ajaks jahtuma. Lase koogil täielikult jahtuda ning tõsta siis külma kuni serveerimiseni. 

Rummirosina vaht:
200 ml vahukoort
125 g rosinaid
100 ml rummi

Vala rumm rosinatele ja jäta seisma mõneks tunniks (võid juba eelmisel päeval rosinad likku panna). Püreesta saumiksriga, nii et tulemus oleks veidi tükiline. Vahusta koor ning sega juurde rosinapüree. Määri kreemi koogi äärtele. Koogi peale tõsta vahutupsukesed, mille keskele võid panna põhja valmistamisest üle jäänud mandleid või rosinaid.

*Kasuta 20 cm läbimõõduga vormi, suurema vormi jaoks võta 1,5 kordne kogus aineid. Valmistamise aeg  15 minutit + 60 minutit ahjus + soovitavalt 12 tundi külmas.

*Retsept ilmus ajakirja Mari aprillinubris ning on ka retseptikogumikus Aasta Köögis 2. 

Thursday, December 18, 2014

Tervisest pakatavad trühvlipallid

Möödunud nädalavahetusel ilmus seesama retsept Õhtulehes koos teiste erinevate söödavate jõulukingituste ideedega. Nüüd jagan seda ka teiega. Mulle meeldib teha söödavaid kingitusi sõpradele ja tuttavatele, kes on mulle olulised ja keda tahan jõuluajal meeles pidada. Pereringis on traditsioon ikka nii öelda päris kingitusi teha, kuid ka neile lisan tihti juurde midagi söödavat. Kui oled ikka oma kätega midagi valmis teinud, pistnud kingituse sisse käte- ja südamesoojuse, siis on nii kinkimise rõõm ja ma usun, et kingi saaja rõõm palju suurem.

Välimuselt on need trühvlipallid šokolaadised ja patused, kuid koostiselt tegelikult üsna süütud. Pallikesed ei sisalda suhkrut ja on lisaks ka gluteeni- ja laktoosivabad. Kuna jõuluajal on meie toidulaual rohkem rasket ja rammusat, siis maiustada saab ju ka tervislikult. Sobivad hästi ka vahepalaks või lastele koolikotti pistmiseks, et nälja korral võtta oleks.









Trühvlipallid:
100 g india pähkleid
150 g kivideta datleid
2 sl kuhjaga tumedat kakaod
1 väike banaan (75 g viljaliha)
1 tl kaneeli
0,5 tl  kardemoni
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
3 sl kookospiima
Mooniseemneid, kakaod, pähklipuru vms

Pane pähklid, poolitatud datlid, kakao, viilutatud banaan ja maitseained köögikombaini ning vurista ühtlaseks massiks. Nirista juurde ka kookospiim, et mass muutuks vedelamaks ja saaks ühtlasema konsistentsi. Tõsta segu külma tunniks ajaks tahenema. Tõsta massist lusikaga kuhjakesed, veereta käte vahel palliks ning kasta soovi korral kakao, mooniseemnete, pähklipuru vms sisse. 


  

Thursday, December 11, 2014

Veidi jõuluhõnguline šokolaadikook pistaatsiapähklitega

Koogi valmistamisel on kasutatud brownie tainast, mille sisse on pistetud veidi kaneeli ja kardemoni, et natuke jõulu mekki lisada. Šokolaadi-toorjuustukreem on see, mis annab koogile mahlasust ja kreemisust ning pistaatsiapähklid lisavad soolasuse näol väikse vimpka. See on üks nendest retseptidest, mille olen valmistanud Tarplani retseptiblogisse ja mille tegemisel on kasutatud majoneesi. Majonees on oma rasvasisalduse tõttu hea lahendus, kui kodus ei ole näiteks võid, mida tainale lisada. Kõrvalmaitse pärast muretsema ei pea - koogipõhi on šokolaadine ja äärmiselt mõnus. 



  






Põhi:

1 muna
75 g suhkrut
100 g majoneesi
100 g jahu
1 tl soodat
1 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
100 g tumedat šokolaadi

Sulata šokolaad ja jäta jahtuma. Sega omavahel muna, majonees ja suhkur ning lisa sooda, kaneeli ja kardemoniga segatud jahu. Lõpuks sega juurde ka sulatatud šokolaad. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta 170 kraadi juures 30 minutit. Lase restil jahtuda. Kui soovid, võid enne kreemi valmistamist põhja pintselda pealt natukese kohviga.

Kate:
300 g toorjuustu
100 g tumedat šokolaadi
1 tl kaneeli 
1 sl mett
100 g pistaatsiapähkleid

Sulata šokolaad ja lase täielikult jahtuda. Vahusta toasoe toorjuust koos mee ja kaneeliga kergelt vahule. Sega juurde šokolaad. Eemalda pähklitelt koored ning laota kreemile.

*Valmistmiseks kulub ca 1,5 h ning koogist saab lõigata 8-10 viilu. 
*Maitseb kõige paremini just samal päeval. Külmas kreem taheneb ja põhi muutub kuivemaks. 



Friday, December 5, 2014

Kaval Kokk ja kahte moodi lihapallid: kanalihapallid porgandi ja mandlitega ning tomatised veiselihapallid kapsaga

Kui mulle tehti pakkumine panna kokku raamat sellest, kuidas muuta terve pere ja eelkõige laste toidulaud tervislikumaks, siis olin õhinaga nõus. Mulle on tervise teemad alati meeldinud ja huvi pakkunud, kuigi jah, teoorias kipume me vist kõik olema tugevamad kui praktikas. Umbes samal ajal, kui pakkumise sain, olin just liitunud ka Tervisliku Elustiili Klubiga ning tervislik toitumine on sellest ajast minu jaoks olnud ikka ja jälle päevakorras. Kuna ma ei ole toitumisspetsialist, siis raamatu kokkupanemisel lappasin Tervise Arengu Instituudi materjale ja sain nii endale kui ka teistele jagamiseks palju uusi teadmisi ning kasulikke nippe, kuidas hoida oma igapäevane menüü tasakaalus nii, et organism saaks toidust kätte eluks vajaliku. 



Toitumine on tänapäeval väga keeruline ja kirgi küttev teema. Iga päev võime lugeda ajakirjadest, internetist ja raamatutest kõikvõimalikke toitumisnõuandeid – üks propageerib taimetoitlust, teine toortoitu, kolmas on veendunud paleodieedis ning neljas pakub välja süsivesikuvaesed ja valgurikkad toitumiskavad. Nii palju kui on inimesi, on ka arvamusi ja igaüks peaks leidma endale ise selle õige toitumisviisi, mis hoiab terve, tugeva, rõõmsa ja elujõulisena. Teraviljatoodetest eelistan täisteratooteid ega armasta eriti nisujahu. Samuti üritan kasutada vähem valget suhkrut, asendades selle mee või kookospalmisuhkruga. Viimasel ajal on mulle meeldima hakanud ka paleoretseptid just gluteeni- ja laktoosivabaduse poolest ning ka söömisjärgse hea enesetunde tõttu. Seda põhjusel, et olen tundlik laktoosi suhtes. Seega leiate raamatust terve pere toite, mis meeldivad eelkõige lastele, sest nemad on kõige olulisem sihtrühm, keda maast madalast harjutada tervisliku ja teadliku toitumisega. Paljud retseptid on edukalt lastega koos valmistatavad ning osa neist sobib ka inimestele, kellel probleeme nii gluteeni- kui laktoositalumatusega.

Köögiviljade söömise mäng tervele perele
Eriliselt lihtne vaarikajäätis

Kodune müsli ja müslibatoonid

Kaante vahele pistsin just sellised retseptid, millega on lihtne lapsi ninapidi vedada ja tervislikumale toitumisele suunata. Raamatus on juttu toitumise alustaladest ja nippe, kuidas hoida oma toitumine tasakaalus. Oma koha leidsid kaante vahel ka mõned mängud, mida lastega koos mängida, et selgitada ja õpetada näiteks köögiviljade olulisust meie toidulaual. Seega üks terve pere kokaraamat, mille abil saad pakkuda oma suurtele ja väikestele pereliikmetele vaheldusrikkamat menüüd.



 

Lihapallid

Lihapallid, kotletid ja pikkpoiss on vast kõige lihtsamad toidud laste ninapidi vedamiseks, sest hakkliha sisse on võimalik köögivilju nii peeneks hakituna kui püreestatuna ära peita. Lihapallid on laste suured lemmikud pastakastmetes, suppides ja pajaroogades. Pallikesi võid serveerida ka laste sünnipäevalaual, millelt on hea ühe ampsu palle jooksupealt lihtsalt põske pista. Olen tähele pannud, et kui teed lihapallitaina eelmisel õhtul valmis ja lased üleöö maitsestuda, saavad pallikesed kohe eriti maitsvad. Järgnevad retseptid on pisikesed sööjad korduvalt heaks kiitnud! Nii et kaasa aga lapsed lihapallitegemisele, et nad saaksid enda üle eriti uhked olla – ise tehtu on ju hästi tehtu! 

*Lihapallide sisse saad ka juustu ära peita! Kui tainas on valmis, lõika juust kuubikuteks. Vajuta tainas peopessa, selle keskele aseta juustukuubik ning vormi tainas palliks, nii et juust jääks palli keskmesse.

*Sügavkülmutamiseks lao pallikesed karpi üksteise kõrvale ning külmuta. Toidus kasutamiseks ei ole vaja lihapalle üles sulatada, vaid pista külmalt supi sisse või sega pajaroa hulka.



Kanalihapallid porgandi ja mandlitega 
Umbes 20 tk. Valmistamisaeg 20 minutit 

450 g hakitud broilerikintsuliha 
peotäis mandleid 
1 sl linaseemneid 
1 suur porgand 
1 küüslauguküüs 
soola, pipart 

Riivi porgand peenelt ja jahvata mandlid (või haki peeneks). Jahvatatult ei jää lastele hamba alla tükke, mis võivad mitte meeldida. Sega hakkliha, riivporgand, seemned ja pressitud küüslauguküüs. Maitsesta soola ja pipraga. Veereta käte vahel meelepärase suurusega pallikesed ning prae pannil või küpseta ahjus. 


Tomatised veiselihapallid kapsaga 
Umbes 20 tk. Valmistamisaeg 20 minutit 

500 g veisehakkliha 
3 sl tomatipastat 
peotäis lehtpeterselli lehti ja rukolat 
75 g värsket kapsast 
soola, pipart 
1 küüslauguküüs 

Haki kapsas, petersell ja rukola peeneks. Sega kõik komponendid omavahel, maitsesta soola ja pipraga. Veereta käte vahel meelepärase suurusega pallikesed ning prae pannil või küpseta ahjus.




Vahepala: õunad, banaanid ja pirnid ise tehtud maapähklivõiga


Energiabatoonid


Foto: Kerli Sosi


Kavala koka saad tellida - SIIT
Mind ja lapsi on raamatusse ja kaanele pildistanud Kerli Sosi - LEIAD SIIT


09 10