Wednesday, April 1, 2015

Kakaoküpsised. Või hoopis võiküpsised?

Nende küpsiste puhul ei oskagi öeda, on nad võiküpsised või kakaoküpsised või hoopis majoneesiküpsised, sest kõik kolm täidavad olulist rolli nii tekstuuri kui ka maitsekoosluse loomisel. Nii et nimeta, kuidas aga soovid. Mina lisasin täidiseks keedetud kondenspiima ja hapukat punase sõstra moosi, aga vabalt võid täidise üldse ära jätta, sest küpsised on ise piisavalt maitsvad. Liigagi maitsvad. Meespere hävitas plaaditäie küpsised hirmutaval kiirusel ja nemad arvasid, et täidis lisabki vaid liigset magusust. Samas, magus peabki ju magus olema! Siis söödki vähem. Äkki...?!



150 g võid
125 g suhkrut
90 g  majoneesi (Tarplani Provansaal Premium)
250 g nisujahu
15 g tumedat kakaod

Vahusta toasoe pehme või suhkruga kohevaks. Sega juurde majonees. Sõelu juurde jahu ja kakao ning sega korralikult läbi. Võta tainast teelusikaga kuhjaga tainast, veereta käte vahel kiirelt pallikeseks ning tõsta ahjuplaadile. Tee nii kogu tainaga. Vajuta tainapallid kahvliga lamedamaks. Küpseta 165 kraadi juures ca 25 minutit. Tõsta spaatli/labida abil restile jahtuma.

Täidis: Kui soovid, võid kahe küpsise vahele määrida ka erinevaid täidiseid. Selleks sobivad hästi keedetud kondenspiim ja mõni hapukas moos. Šokolaaditäidise valmistamiseks sulata 100 g tumedat šokolaadi, sega 1 sl hapukoorega ning määri siis küpsiste vahele.
  
*Kogus: ca 30 tk või 15 täidisega küpsist
*Retsept valmis Tarplani retseptiblogisse.





Thursday, March 26, 2015

Tagurpidi õunakook tüümianiga

Tagurpidi õunakook on minu arvates kõige õunakoogim õunakook üldse. Õunte kiht küpseb või ja suhkru segus nii magusaks ja mahlaseks, et mõjub lihtsalt sõltuvust tekitavalt. Kasutasin retseptis Demerara suhkrut, mis on aromaatsem ja ei ole minu arvates nii pealetükkivalt magus ka kui valge suhkur. Tüümian lisab aga eriti laheda maitsenüansi. Kes soovib, võib selle loomulikult välja jätta, kuid ma soovitaksin siiski proovida.







Põhi:
75 g 82protsendilist võid
50 g Demerara suhkrut + 1 sl õunte peale
Noaotsaga soola
2 õuna (225 g)
2 sl värsket hakitud tüümiani

Sega toasoe või suhkru ja näpuotsatäie soolaga. Puista peale 1 sl hakitud värskest tüümianist. Vooderda 20 cm läbimõõduga vorm küpsetuspaberiga ning määri või vormi põhjale. Lõika õunad sektoriteks, eemalda südamik ning lõika siis viiludeks. Lao õunaviilud vormi võikreemi peale. Puista peale ülejäänud tüümian ja 1 sl suhkrut.

Tainas:
100 g 82protsendilist võid
50 g Demerara suhkrut
110 g jahu
1 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli

Sega toasoe või suhkruga. Lisa muna ja sega läbi. Lõpuks lisa ka kaneeli ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Kui oled taina ühtlaseks seganud, siis vala see vormi õunte peale ja määri tasakesi laiali. Küpseta 180 kraadi juures ca 30 minutit. Lase siis vormis 15 minutit jahtuda. Kummuta kook taldrikule, nii et õunad jääksid pealepoole. Maitseb hea nii soojalt kui külmalt.

 



*Retsept valmis D-kokaraamatule.

Monday, March 16, 2015

Sidrunine juustukook kõrsikupõhjal

Juustukoogid on minu lemmikud! Iga kord, kui tean, et keegi on külla tulemas, siis pea alati teen just juustukooki, sest seda on üsna kiire ja lihtne valmistada ning ülejäänud teeb juba ahi ja külmkapp. Jah, külmkapp! Mõnikord ongi kook kõige parem just peale kahe-kolmepäevast kapis seismist. Kook tuleks siis ikka korralikult kilega katta, et ära ei kuivaks. Iga kord üritan ka väikse muudatuse teha või miskit uut koogile lisada. Seekord otsustasin koogipõhja teha vanadest headest kõrsikutest ja katteks lisada üht oma viimase aja lemmikkreemi - särtsakalt hapukat sidrunikreemi. 

*Retsept ilmus ka Pärnu Postimehes 12.03.2015.






Põhi:
250 g pakk kõrsikuid (just need vana kooli kõrsikud)
130 g võid

Sulata või, purusta kõrsikud peeneks jahuks ning sega siis omavahel korralikult läbi. Vajuta segu lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Tõsta täidise valmistamise ajaks sügavkülma.


Täidis:

400 g toorjuustu
150 ml suhkrut
4 muna
1 sidruni koor + poole sidruni mahl
1 sl maisijahu (võid asendada nisujahuga)

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta toasoe toorjuust kergelt läbi. Lisa suhkur, munakollased, maisijahu, riivitud sidrunikoor ja mahl ning vahusta läbi. Sega munavalgevaht toorjuustukreemi sisse ning vala vormi kõrsikupõhjale. Küpseta 165 kraadi juures 1h 20 min ning jäta avatud uksega ahju paariks tunniks jahtuma.



Kate:

200 ml vahukoort
1 sl kuhjaga suhkrut
1 sidrunist pressitud mahl

Kuumuta koor koos suhkruga keemiseni. Keeda tasasel tulel pidevalt segades 3-4 minutit ning jäta siis 10 minutiks jahtuma. Pressi sidrunist korralikult kõik mahl välja ning sega mahl koore hulka. Segu pakseneb kohe. Vala kreem koogile (võid kreemi üle äärte ka niristada) ning jäta kook külma üleöö seisma.




Thursday, February 5, 2015

Hommikused porgandimuffinid ja mesine sõstravõi

Kui ma esimest korda neid muffineid valmistasin, siis süües unustasin ka ise, et küpsetises on peidus porgand. Juurikas lisab mõnusat magusust ja justkui sulab küpsemisel muffinisse. Lapsed petab igal juhul ära! Lisaks ei sisalda see retsept nisujahu ja piimatooteid. Söö koos magusate määrete või soolaste leivakatetega – muffinid on maitselt üsna neutraalsed ning sobivad nii moosi kui ka või ja õhukese juustuviiluga. Mõnusa katte saad näiteks, kui segad kokku veidi hapukat marjapüreed, võid ja mett.



Hommikumuffinid:
200 g porgandit
1 dl kookospiima (võid asendada ka maitsestamata jogurtiga)
2 muna
2 dl tatrajahu
1 dl pähklisegu
0,5 dl päevalilleseemneid
1 sl mett
1 dl kaerahelbeid 
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli

Riivi porgand peenelt. Sega kausis munad ja kookospiim. Lisa juurde kuivained ja sega korralikult läbi. Sega sisse ka riivitud porgand. Jaota tainas küpsetuspaberiga vooderdatud muffinipanni pesadesse. Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.





Mesine sõstravõi 
Mesine või, millele on hapude sõstardega veidi särtsu lisatud, sobib neutraalse maitsega hommikumuffinitele ja ka pannkookidele määrimiseks. 

50 g 82% taluvõid
0,5 dl musti sõstraid
2 tl mett 

Vajuta marjad kahvliga katki. Sega juurde toasoe või ja mesi. Kuna määre saab üsna vedel, siis pane see enne serveerimist natukeseks külma tahenema.

*Retseptid raamatust "Kaval Kokk"

Monday, February 2, 2015

Minu vanaisa mädarõigas

Täna möödus esimene aasta vanaisa lahkumisest. Kurbusega hakkasin mõtlema, et nii vähe sai kirja pandud ja talletatud tema köögikunstist. Kuna ta kasvas mere ääres ja oli aastaid ka meremees, siis oli tal eriline side kalaga. Seda oskas ta alati kuidagi eriliselt soolata ja marineerida. Öeldakse ju mõnikord, et perenaine pistab leiva sisse oma südamesoojuse. Vanaisa lisas ilmselt terakese oma vürtsikast iseloomust, sest teravat keelt ja äkilisust oli temas omajagu. Aga temas oli ka palju hoolivust ja sooja südant, mis muretses alati laste ja lastelaste pärast. Ta oli tõeline laste magnet, vanaisade musternäidis. Taaduks kutsusime teda, minu lastele oli ta aga Puruvana. Heal vanaisal mitu nime. Talle meeldis väga ka metsas seenel käia ja ka nendest suutis ta toidulauale imesid teha. Aga tema tõeliseks firmakaks pidasime ikka mädarõigast. Õnneks sai see Retseptisahtli kaante vahele talletatud. Teinekord ikka sirvin neid lehekülgi, sest vanaisa on piltidel nii ehe ja omas elemendis. Tore on vaadata ja meenutada vanaisa suuri elu näinud käsi...











Vanaisa Aimuri mädarõigas

Vanaisa mädarõigas on oma olemuselt eriline selle poolest, et juurika peenestamisel on rõigas jäetud tükiliseks. Mädarõika purustamise ajal võib julgelt ujumisprillid ette panna, sest õige juurikas oma kanguses paneb ilmselt pisaraid valama ka kõige mehisema mehe. Vanaisa küll nuttis! 

500 g puhastatud ja kooritud mädarõika juurt
3 sl 30protsendilist äädikat
1 l vett
7 tl soola
8 tl suhkrut

Tükelda mädarõika juured väiksemaks ning purusta köögikombainis peeneks pudiks. Mädarõigas võiks jääda pigem tükiline kui hästi peeneks purustatud. Sega veele juurde äädikas, sool ja suhkur. Vajaduse korral lisa maitseid. Vala marinaad purustatud mädarõikale ja kata anum kaanega. Jäta ööpäevaks toa temperatuurile maitsestuma. Tõsta mädarõigas purkidesse ja sule kaanega. Purkidesse tõstmisel ära nõruta mädarõikalt kogu vedelikku ära, vaid jäta purgi sisu pigem natuke vesine. Nii on tulemus mahlasem ja maitseküllasem.

· Köögikombaini puudumisel võib mädarõika juurikad ajada ka läbi hakklihamasina. Kuid siis ära unusta ujumisprille!








*Retsept raamatust "Retseptisahtel käsitöökapis" - Ragne Värk, Andra Kalda
09 10