Saturday, August 1, 2015

Sõstra-tšatni

Tegu on ühe väga väga mõnusa juustumoosiga, mis sobib suurepäraselt ka liha serveerimiseks. Indiapäraste maitsetega tšatni on kergelt soolakas ja samas ka magus, sõstraselt hapu ning järelmaitses kumab küüslauk. Kui talvel ei peaks miskipärast pohlamoosi võtta olema, siis selle moosi panen kindlasti ka jõululauale. 




2 sibulat
3 küüslauguküünt
300 ml musti sõstraid
200 ml punaseid sõstraid
200 ml suhkrut (näiteks Dansukkeri Moosisuhkrut)
1 tl soola
2 tl Garam Masala maitseainesegu
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl tšillipulbrit
2 tl jahvatatud magusat paprikat
2 cm jupp ingverit

Puhasta sibulad, poolita ja lõika viiludeks. Viiluta ka 2 küüslauguküünt. Pane sibul, küüslauk, marjad ja suhkur potti ning kuumuta keemiseni. Sega ja jäta 10 minutiks ilma kaaneta tasasele tulele podisema. Sega juurde maitseained ning lase veel paar minutit podiseda. Nüüd pressi juurde kolmas küüslauguküüs, sega läbi ja vala tšatni purki.

*Retsept valmis D-kokaraamatule.

Wednesday, July 15, 2015

Maasika-hapukoorekook





Põhi:
180 g küpsiseid
1 (100 g) Kamatahvel
100 g tumedat šokolaadi
200 ml kohvikoort

Purusta küpsised käte vahel väiksteks tükkideks. Pane koor, tükeldatud Kamatahvel ja tume šokolaad potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt ja sega kõik ühtlaseks kreemiks. Vala kreem küpsisetükkidele ning sega kõik korralikult läbi. Vajuta tekkinud mass 20 cm läbimõõduga vormi põhjale. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma tahenema.




Kate:
400 g maasikaid
500 g hapukoort
200 g kondenspiima
40 g kiiresti lahustuvat želatiini

Kõigepealt valmista ette želatiin. Selleks võid kasutada ka endale mugavat või harjumuspärast želatiini (jälgi pakil olevat õpetust). Lõika maasikad sektoriteks. Sega hapukoor ja kondenspiim. Nirista pidevalt segades juurde ka želatiin. Ja lõpuks sega juurde ka maasikad. Vala täidis küpsisepõhjale ning tõsta kook külma üleöö tahenema. 



Monday, April 27, 2015

Must Küüslauk. Mis see on ja mida sellest valmistada?

Küüslauk ja must? Kohe ei saanudki aru, et kuidas must. Kas kasvabki maa sees musta värvi küüslauk või mis? Aga ei. Tegu on hoopis karamellistatud küüslauguga, mis valmib nädalaid madalal temperatuuril ja kontrollitud niiskuses. Küpsemise käigus reageerivad aminohapped ja redutseerivad suhkrud, mis annab küüslaugule aroomi ja süsimusta värvi. Kui värske küüslauk on teadagi milliste maitseomadustega, siis must küüslauk on magus, veidi hapukas ja veidi karamelline, tunda on röstimise mekki ning õige natuke kumab läbi ka küüslaugu enda iseloomu. Tekstuurilt on ta pehme, veidi vetruv ja kleepuv ning mulle meenutab ta natuke kuivatatud musta ploomi. 



Must Küüslauk valmib vaid Eesti küüslaukudest, millel pärast õigeaegset korjamist lastakse mõnda aega päikese käes soojal maapinnal kuivada. Siis küüslauk puhastatakse, kooritakse käsitsi ning säilitatakse teatud kindlatel tingimustel nädalaid. Kvaliteetse toote saamiseks on väga oluline jälgida õiget temperatuuri ja niiskusrežiimi. Õige valmimishetk määratakse maitsmisel. Kui must küüslauk on valmis, siis lastakse sel taheneda ja kuivada ning seejärel sorteeritakse ja pakendatakse õhukindlalt. Hoolikas toorainevalik, teadlik valmistamine ja õiged säilitamisvõtted aitavad enamikku küüslaugu headest omadustest jätta alles ka musta küüslauku. 

Näiteks on küüslauk kui antibiootikum, aidates võidelda põletike ja bakteritega. Lisaks soodustab ta ka seedeorganite tegevust, tugevdab südametegevust, vähendab kolesterooli hulka, ergutab immuunsüsteemi ja mõjub ka kui afrodisiaakum. Kui toorest küüslauku on üsna keeruline suurtes kogustes tarbida, siis must küüslauk on puhas rõõm - nosi lihtsalt kommi asemel. 

Must küüslauk sobib nii magusate kui soolaste toitude maitsestamiseks. Näiteks meeldib mulle tükeldada seda selliste toitude sisse nagu orsoto, risoto ja pasta. Must küüslauk sobib ka leivamäärete, tummiste püreesuppide ja pirukatäidise maitsestamiseks. Magusatest toitudest passib ta kõige paremini kokku šokolaadiga - trühvlid ja šokolaadikoogid



Musta Küüslauku saad tellida kodulehelt või siis soetada järgmistest poodidest: Piprapood, Sojapood, Stockmanni ja Solarise toidupood ning Pärnu Keskuse, Lõunakeskuse ja Astri Keskuse Taluturg. Rohkem infot: www.mustkuuslauk.ee



Kookosene toortatraroog musta küüslauguga 

1 dl toortatart
2 dl vett
1 dl lahjemat kookospiima
soola
4 musta küüslaugu küünt
1-2 sl röstitud seesamiseemneid
veidi õli või kookosrasva

Kuumuta pannil veidi õli või kookosrasva. Lisa tatar ning pruunista seda 2-3 minutit aeg-ajalt segades. Vala peale 2 dl vett, lase keema tõusta ning jäta 10 minutiks tasasele tulele podisema. Kui vesi on tatrasse imbunud, siis lisa kookospiim ja lase ka sellel tatra sisse keeda. Pressi juurde musta küüslaugu küüned, sega ja kuumuta läbi korraks läbi. Kõige lõpuks lisa kuumal kuival pannil röstitud seesamiseemned. Serveeri näiteks ahjus röstitud/aurutatud juurviljade või värske salatiga. Kõrvale sobivad hästi ka pestod (nt rukolapesto). 




Monday, April 20, 2015

Remondimehed

Lastetoas käib hirmus kopsimine, saagimine, pahteldamine, värvimine, lihvimine ja mõnikord ka remondihoos lõbutsemine. Lastetoa valmimise puhul mõtlesime lastega, et võtame ette ühe põhjalikuma pildistamise, mille käigus valmivad fotod meenutaksid seda hirmsat, kuid ootusärevat remondiaega. Mõnel pildil on näha veel vana seinagi koos tapeedi ja selle all oleva eelneva tapeedi ja selle all olevate ajalehtedega. Lehed on 1996nda aasta oktoobrist ja novembrist. Tapeedi mahakiskumise ajal kippus pilk ikka ja jälle uudistesse kinni jääma. Põnev ju uurida, mis sel ajal toimus, sest olin ise siis alles kümne aastane. 





























09 10