Sunday, October 18, 2015

Maapähklikaste värskele salatile

Maapähklikastme valmistamiseks sain idee netiavarustest. Kust täpsemalt, enam ei mäleta, kuid tulemus on harjumuspärasele salatikastmele hoopis midagi teistsugust ja põnevat. 



250 ml röstitud soolatud maapähkleid
2 tl muscovadosiirupit
2 tl sojakastet
0,5 tl palsamiäädikat
1 sl värskelt pressitud sidrunimahla
100-150 ml sooja vett
värskelt jahvatatud pipart


Pane pähklid purustajasse ning vurista paksuks võideks. Lisa siirup, sojakaste, palsamiäädikas ja sidrunimahl ning purustamist jätkates nirista juurde vesi. Vett lisa parasjagu nii palju, et paksust võidest saaks vedel kaste. Maitsesta värskelt jahvatatud pipraga.  

Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga. 

Sunday, September 27, 2015

Matambre spinatitäidisega

Matambre on õhuke veise kõhuääretükk, millest on väga lihtne valmistada täidisega liharulli, sest kõhuääretükk on õhuke ja suur. Lugesin, et mõnelpool tehakse sellest lausa pitsat, nii et matambre jääb pitsa põhjaks. Milline see tükk täpsemalt on, vaata siit.



1 Liivimaa Lihaveise kõhuääre tükk ehk matambre (ca 1 kilone tükk)
100 g värskeid spinatilehti
2 sibulat
5 küüslauguküünt
2  väikest salatisigurit
1 sl mett
Soola, pipart
Peoga värsket salveid
Õli

Haki sibul ja salatisigur. Kuumuta pannil veidi õli. Prae sibul ja salatisigur kergelt klaasjaks. Pressi juurde küüslauguküüned, lisa hakitud salvei ja kuumuta kergelt läbi. Lisa pannile ka mesi, sool ja pipar. Kõige lõpuks lisa spinatilehed. Sega, kuni lehed on närtsinud. Tõsta segu jahtuma.

Laota liha lõikelauale. Eemalda kelmed. Hõõru liha mõlemalt poolt soola ja pipraga kokku. Jaota täidis lihale ning keera siis tihedalt rulli. Seo rull niidi või nööriga tihedalt kinni. Kuumuta pannil veidi õli. Pruunista liharull igast küljest korralikult pruuniks ning tõsta siis ahjuvormi. Küpseta 175 kraadi juures 30 minutit ilma kaaneta. Vala vormi põhja veidi keevat vett, kata vorm kaanega ning lase veel umbes tund aega lihal pehmeks haududa.  

Monday, September 21, 2015

Õlles hautatud veiserind

Ma armastan veiseliha. Eriti sellist, mida on küpsetatud ahjupotis rohkes õlles, maitseks lihtsalt mesi ja küüslauk. Magus mesi mahendab tumeda õlle mõrkjat mekki ning magusust lisavad ka porgandid. Kui soovid, lisa ahjupotti kartuleid, sibulaid, brokoliõisikuid vms meelepärast. See retsept on hea tõestus väitele, et lihtsuses peitub võlu!



1 kg veise rinnaliha (nt Liivimaa Lihaveise)
1 suur porgand
200 g rohelisi herneid
4 küüslauguküünt
2 sl kuhjaga mett
250 ml tumedat õlut
200 ml keevat vett
2 tl magusat jahvatatud paprikat
Soola, pipart

Lõika liha 5-6 tükiks. Pane ahjupotti porgandiviilud, pressitud küüslauguküüned, mesi ja vala peale õlu. Kuumuta pannil veidi õli. Hõõru lihatükid soola, pipra ja jahvatatud paprikaga kokku. Pruunista lihatükid igast küljest korralikult pruuniks ning tõsta potti. Vala poti põhja ka keev vesi ning küpseta 175 kraadi juures 20 minutit ilma kaaneta ja seejärel kaane all veel 1,5-2 tundi, kuni liha on pehme. Pool tundi enne küpsemise lõppu vala potti ka rohelised herned. Vahepeal sega poti sisu ning vajaduse korral lisa soola ja pipart.

Septembrikuu on Eesti Toidu Kuu, mille raames võistlevad 15 restorani Veiselihameister 2015 tiitlile. Lähemalt piilu SIIT.

Saturday, August 1, 2015

Sõstra-tšatni

Tegu on ühe väga väga mõnusa juustumoosiga, mis sobib suurepäraselt ka liha serveerimiseks. Indiapäraste maitsetega tšatni on kergelt soolakas ja samas ka magus, sõstraselt hapu ning järelmaitses kumab küüslauk. Kui talvel ei peaks miskipärast pohlamoosi võtta olema, siis selle moosi panen kindlasti ka jõululauale. 




2 sibulat
3 küüslauguküünt
300 ml musti sõstraid
200 ml punaseid sõstraid
200 ml suhkrut (näiteks Dansukkeri Moosisuhkrut)
1 tl soola
2 tl Garam Masala maitseainesegu
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl tšillipulbrit
2 tl jahvatatud magusat paprikat
2 cm jupp ingverit

Puhasta sibulad, poolita ja lõika viiludeks. Viiluta ka 2 küüslauguküünt. Pane sibul, küüslauk, marjad ja suhkur potti ning kuumuta keemiseni. Sega ja jäta 10 minutiks ilma kaaneta tasasele tulele podisema. Sega juurde maitseained ning lase veel paar minutit podiseda. Nüüd pressi juurde kolmas küüslauguküüs, sega läbi ja vala tšatni purki.

*Retsept valmis D-kokaraamatule.

Wednesday, July 15, 2015

Maasika-hapukoorekook





Põhi:
180 g küpsiseid
1 (100 g) Kamatahvel
100 g tumedat šokolaadi
200 ml kohvikoort

Purusta küpsised käte vahel väiksteks tükkideks. Pane koor, tükeldatud Kamatahvel ja tume šokolaad potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt ja sega kõik ühtlaseks kreemiks. Vala kreem küpsisetükkidele ning sega kõik korralikult läbi. Vajuta tekkinud mass 20 cm läbimõõduga vormi põhjale. Tõsta täidise valmistamise ajaks külma tahenema.




Kate:
400 g maasikaid
500 g hapukoort
200 g kondenspiima
40 g kiiresti lahustuvat želatiini

Kõigepealt valmista ette želatiin. Selleks võid kasutada ka endale mugavat või harjumuspärast želatiini (jälgi pakil olevat õpetust). Lõika maasikad sektoriteks. Sega hapukoor ja kondenspiim. Nirista pidevalt segades juurde ka želatiin. Ja lõpuks sega juurde ka maasikad. Vala täidis küpsisepõhjale ning tõsta kook külma üleöö tahenema. 



09 10