Monday, January 5, 2015

Sidrunimekine porgandiorsoto

Orsoto on üks selline toit, mis valmib meile kõigile teada-tuntud odrakruubist. Seetõttu on roog oma olemuselt väga lihtne ja maalähedane, kuid olenevalt lisanditest võib olla ka väga luksuslik ja eriline. Kahjuks on kruubil selline negatiivne imago. Küll ei maitse hästi, küll näeb kole välja ja üldsegi, kas saab olla midagi head milleski, mis on soojades sõprussuhetes Mulgi pudruga? Mina nii ei arva. Otra võiks meie toidulaual nii jahu, tangu kui kruubina rohkem olla, sest oder on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Ja tegelikult saab neist ka palju maitsvat teha ka neile, kelle Mulgi puder miskipärast kruupidega ära on ehmatanud.



2 dl odrakruupi
3 sl oliiviõli
1 porgand
1 küüslauguküüs
6 dl puljongit
50 g  parmesanilaadset juustu (nt Džiugas Mild)
1 väikse sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunist pressitud mahla
soovi korral värskeid ürte

Pese odrakruubid jooksva külma vee all korralikult puhtaks ja nõruta. Riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil õli, lisa kruubid ja pruunista 3-4 minutit. Lisa porgand, pressi juurde küüslauk ja kuumuta veel 3-4 minutit. Vala peale pool puljongist ja jäta kaane alla tasasele tulele 30 minutiks hauduma. Vahepeal sega ja lisa puljongit, kui vaja. Kruubid peavad jääma veidi krõmpsud. Sega juurde riivitud juust, sidrunikoor ja vajaduse korral soola. Sega kuni juust on sulanud ning tõsta pann tulelt. Pressi peale sidrunimahl ja sega läbi. Serveerimisel võid lisada meelepäraseid ürte (hästi sobivad tüümian ja basiilik).

*Sellest koguses jagub kolmele ja valmistamisaeg on ca 40 minutit
*Retsept ilmus ka märtsis 2014 ajakirjas Oma Maitse





1 comment:

Anonymous said...

Tõesti kiiresti valmiv, lihtne ja väga maitsev :)

09 10