Thursday, December 11, 2014

Veidi jõuluhõnguline šokolaadikook pistaatsiapähklitega

Koogi valmistamisel on kasutatud brownie tainast, mille sisse on pistetud veidi kaneeli ja kardemoni, et natuke jõulu mekki lisada. Šokolaadi-toorjuustukreem on see, mis annab koogile mahlasust ja kreemisust ning pistaatsiapähklid lisavad soolasuse näol väikse vimpka. See on üks nendest retseptidest, mille olen valmistanud Tarplani retseptiblogisse ja mille tegemisel on kasutatud majoneesi. Majonees on oma rasvasisalduse tõttu hea lahendus, kui kodus ei ole näiteks võid, mida tainale lisada. Kõrvalmaitse pärast muretsema ei pea - koogipõhi on šokolaadine ja äärmiselt mõnus. 



  






Põhi:

1 muna
75 g suhkrut
100 g majoneesi
100 g jahu
1 tl soodat
1 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
100 g tumedat šokolaadi

Sulata šokolaad ja jäta jahtuma. Sega omavahel muna, majonees ja suhkur ning lisa sooda, kaneeli ja kardemoniga segatud jahu. Lõpuks sega juurde ka sulatatud šokolaad. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta 170 kraadi juures 30 minutit. Lase restil jahtuda. Kui soovid, võid enne kreemi valmistamist põhja pintselda pealt natukese kohviga.

Kate:
300 g toorjuustu
100 g tumedat šokolaadi
1 tl kaneeli 
1 sl mett
100 g pistaatsiapähkleid

Sulata šokolaad ja lase täielikult jahtuda. Vahusta toasoe toorjuust koos mee ja kaneeliga kergelt vahule. Sega juurde šokolaad. Eemalda pähklitelt koored ning laota kreemile.

*Valmistmiseks kulub ca 1,5 h ning koogist saab lõigata 8-10 viilu. 
*Maitseb kõige paremini just samal päeval. Külmas kreem taheneb ja põhi muutub kuivemaks. 



Friday, December 5, 2014

Kaval Kokk ja kahte moodi lihapallid: kanalihapallid porgandi ja mandlitega ning tomatised veiselihapallid kapsaga

Kui mulle tehti pakkumine panna kokku raamat sellest, kuidas muuta terve pere ja eelkõige laste toidulaud tervislikumaks, siis olin õhinaga nõus. Mulle on tervise teemad alati meeldinud ja huvi pakkunud, kuigi jah, teoorias kipume me vist kõik olema tugevamad kui praktikas. Umbes samal ajal, kui pakkumise sain, olin just liitunud ka Tervisliku Elustiili Klubiga ning tervislik toitumine on sellest ajast minu jaoks olnud ikka ja jälle päevakorras. Kuna ma ei ole toitumisspetsialist, siis raamatu kokkupanemisel lappasin Tervise Arengu Instituudi materjale ja sain nii endale kui ka teistele jagamiseks palju uusi teadmisi ning kasulikke nippe, kuidas hoida oma igapäevane menüü tasakaalus nii, et organism saaks toidust kätte eluks vajaliku. 



Toitumine on tänapäeval väga keeruline ja kirgi küttev teema. Iga päev võime lugeda ajakirjadest, internetist ja raamatutest kõikvõimalikke toitumisnõuandeid – üks propageerib taimetoitlust, teine toortoitu, kolmas on veendunud paleodieedis ning neljas pakub välja süsivesikuvaesed ja valgurikkad toitumiskavad. Nii palju kui on inimesi, on ka arvamusi ja igaüks peaks leidma endale ise selle õige toitumisviisi, mis hoiab terve, tugeva, rõõmsa ja elujõulisena. Teraviljatoodetest eelistan täisteratooteid ega armasta eriti nisujahu. Samuti üritan kasutada vähem valget suhkrut, asendades selle mee või kookospalmisuhkruga. Viimasel ajal on mulle meeldima hakanud ka paleoretseptid just gluteeni- ja laktoosivabaduse poolest ning ka söömisjärgse hea enesetunde tõttu. Seda põhjusel, et olen tundlik laktoosi suhtes. Seega leiate raamatust terve pere toite, mis meeldivad eelkõige lastele, sest nemad on kõige olulisem sihtrühm, keda maast madalast harjutada tervisliku ja teadliku toitumisega. Paljud retseptid on edukalt lastega koos valmistatavad ning osa neist sobib ka inimestele, kellel probleeme nii gluteeni- kui laktoositalumatusega.

Köögiviljade söömise mäng tervele perele
Eriliselt lihtne vaarikajäätis

Kodune müsli ja müslibatoonid

Kaante vahele pistsin just sellised retseptid, millega on lihtne lapsi ninapidi vedada ja tervislikumale toitumisele suunata. Raamatus on juttu toitumise alustaladest ja nippe, kuidas hoida oma toitumine tasakaalus. Oma koha leidsid kaante vahel ka mõned mängud, mida lastega koos mängida, et selgitada ja õpetada näiteks köögiviljade olulisust meie toidulaual. Seega üks terve pere kokaraamat, mille abil saad pakkuda oma suurtele ja väikestele pereliikmetele vaheldusrikkamat menüüd.



 

Lihapallid

Lihapallid, kotletid ja pikkpoiss on vast kõige lihtsamad toidud laste ninapidi vedamiseks, sest hakkliha sisse on võimalik köögivilju nii peeneks hakituna kui püreestatuna ära peita. Lihapallid on laste suured lemmikud pastakastmetes, suppides ja pajaroogades. Pallikesi võid serveerida ka laste sünnipäevalaual, millelt on hea ühe ampsu palle jooksupealt lihtsalt põske pista. Olen tähele pannud, et kui teed lihapallitaina eelmisel õhtul valmis ja lased üleöö maitsestuda, saavad pallikesed kohe eriti maitsvad. Järgnevad retseptid on pisikesed sööjad korduvalt heaks kiitnud! Nii et kaasa aga lapsed lihapallitegemisele, et nad saaksid enda üle eriti uhked olla – ise tehtu on ju hästi tehtu! 

*Lihapallide sisse saad ka juustu ära peita! Kui tainas on valmis, lõika juust kuubikuteks. Vajuta tainas peopessa, selle keskele aseta juustukuubik ning vormi tainas palliks, nii et juust jääks palli keskmesse.

*Sügavkülmutamiseks lao pallikesed karpi üksteise kõrvale ning külmuta. Toidus kasutamiseks ei ole vaja lihapalle üles sulatada, vaid pista külmalt supi sisse või sega pajaroa hulka.



Kanalihapallid porgandi ja mandlitega 
Umbes 20 tk. Valmistamisaeg 20 minutit 

450 g hakitud broilerikintsuliha 
peotäis mandleid 
1 sl linaseemneid 
1 suur porgand 
1 küüslauguküüs 
soola, pipart 

Riivi porgand peenelt ja jahvata mandlid (või haki peeneks). Jahvatatult ei jää lastele hamba alla tükke, mis võivad mitte meeldida. Sega hakkliha, riivporgand, seemned ja pressitud küüslauguküüs. Maitsesta soola ja pipraga. Veereta käte vahel meelepärase suurusega pallikesed ning prae pannil või küpseta ahjus. 


Tomatised veiselihapallid kapsaga 
Umbes 20 tk. Valmistamisaeg 20 minutit 

500 g veisehakkliha 
3 sl tomatipastat 
peotäis lehtpeterselli lehti ja rukolat 
75 g värsket kapsast 
soola, pipart 
1 küüslauguküüs 

Haki kapsas, petersell ja rukola peeneks. Sega kõik komponendid omavahel, maitsesta soola ja pipraga. Veereta käte vahel meelepärase suurusega pallikesed ning prae pannil või küpseta ahjus.




Vahepala: õunad, banaanid ja pirnid ise tehtud maapähklivõiga


Energiabatoonid


Foto: Kerli Sosi


Kavala koka saad tellida - SIIT
Mind ja lapsi on raamatusse ja kaanele pildistanud Kerli Sosi - LEIAD SIIT


Thursday, November 27, 2014

Banaanikook

See küpsetamist mitte vajav koogike on äärimiselt lihtsalt valmiv. Kes on söönud, on kiitnud ja retseptigi küsinud. Tegu on muidugi üsna rammusa ja magusa koogiga, kuid mis see väike viilakas kohvi kõrvale siis ikka teeb, eks! Kuna koogi sees on banaanid ja sulatatud iiris, siis lastele läheb see maius kohe eriti hästi peale.






Põhi:
165 g täisteraküpsiseid
6 sl seesami, päevalille- ja linaseemnesegu
1 tl kaneeli
90 g 82-protsendilist võid

Purusta küpsised peeneks puruks ning jahvata seemned. Sega küpsise- ja seemnepuru kaneeli ja sulatatud võiga. Suru segu tugevalt 22 cm läbimõõduga vormi põhja. Jäta täidise valmistamise ajaks külma tahenema.

Täidis:
150 g iirisekomme
2 banaani
200 ml vahukoort
1 sl suhkrut

Sulata paksupõhjalises potis iirisekommid koos 2 sl vahukoorega ühtlaseks vedelaks iirisemassiks. Viiluta banaanid ning sega iirisega. Vala täidis küpsisepõhjale ning aja laiali. Jäta tunnikeseks külma tahenema. Enne serveerimist vahusta üle jäännud vahukoor koos suhkruga ning määri koogi peale.

*Kook on 22 cm läbimõõduga ja selle valmistamiseks kulub ca 25 minutit. Lisaks on vaja vähemalt tunnike oodata, kuni kook külmas taheneb.




Sunday, November 23, 2014

Sügisrõõm. Ja Tordilõigu võitja ka!

Viimasel ajal on mulle väga hakanud meeldima inimeste pildistamine. Toiduga on ju lihtne - teed valmis, sätid taldrikule ja seal ta on. Ringi ei jookse, ei hüppa, ei naera ja ei oma ühtki emotsiooni. Põhirõhk on vaid välimusel ja apetiitsusel. Inimestega on aga veidi keerulisem, sest inimesel on mõtted, tunded ja sellest lähtuvalt ka emotsioonid ja näoilmed, mida on juba taldrikul pikutavast grillkanast kordades raskem pildile püüda. Aga harjutades kasvab ju vilumus ja nii ma olengi mõnikord pliidi tagant välja tulnud, toidu sinnapaika jätnud ja hoopis inimeste seltsis aega veetnud, et neid pildile püüda. 

Eelmises postituses lubasin loosida välja ühe Tordilõigu! Vispli vuhina ja tordikellude kolina saatel hõikan välja võitja: Tordilõigu sai endale Maarja! Palun kirjuta mulle meilile :) 

Aga nüüd meenutus ühest päikselisest sügispäevast. 


































09 10