Tuesday, January 20, 2015

Kudumite lummuses ehk raamat sellest, kuidas vardaklõbinal ilu luua

Juba enne jõule jõudis lettidele Piret Lilleste varrastelt käsitööraamat "Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad". Hirmsal vurinal ja vardaklõbinal valmisid laste, naiste ja meeste mütsid, kindad ja sallid nagu vabrikus, üks ilusam kui teine. Meie Meritiga (piilu tema blogi SIIT) saime kogu seda ilu pildile püüda, tema rohkem kudumeid, mina niisama meeleolu. Oli väga armas ja tore projekt, mille jooksul jõudis Piret raamatusse kududa 46 portsu pehmet karvast südamesoojust - 46 erinevat kudumit piltide, jooniste ja õpetustega. Minu erilised lemmikud on naiste mütsid ja kindad, millest õhkab õrna ja armsat naiselikkust. Olgu siis tegu suusamütsi või soliidse mantli juurde kuuluva kudumiga. Lisan siia mõned pildid, mis minu poolt raamatu kaante vahele pildistatud on. 
















"Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad"

Autor Piret Lilleste
Kujundanud Mare Väli
224 lk, kõva köide

Ilmunud november 2014

Nende kaante vahele on kootud rohkelt soojust, ilu ja loomisrõõmu. Lisaks mahub siia kilode viisi pehmet lõnga, meetrite jagu paela ja pitsi ning peotäite kaupa pärleid, helmeid, lipse ja lilli. Inspireerivate fotode vahel on peidus hulk detailseid õpetusi, skeeme ja kauneid koekirju ning küllaga ideid kudumite kaunistamiseks, et praktilisest esemest saaks ilus omanäoline aksessuaar. Siin leidub põnevaid kudumeid nii väiksele kui suurele, et kududa kas või tervele perele ühtses stiilis mütsid. Ja mis kõige tähtsam – ära unusta kudumitesse armastust sisse põimida!


Lähemalt SIIN.


Friday, January 9, 2015

Piparmündipiim meega

Piim meega on kõigile teada-tuntud, kellele meeldiv, kellele ebameeldiv. Mulle ei ole kunagi meeldinud, aga iga kord, kui lapsena haiguseuss sisse puges, siis pani vanaema või ema mind ikka ja jälle seda jooma. Piparmündipiim on aga hoopis teine asi. Mina ise piima sõber ei ole ja ei joo ka lapsed hea meelega, aga kakao või just sellise sooja piparmündipiima näol tahavad nad küll peale kelgutamist või pikemat õues olemist keha soojendada.




Ühele:
1 tassi jagu piima
1 piparmündivars
mett


Ega siin erilist kunsti ei ole. Pane üks käte vahel ära kortsutatud piparmündivars koos lehtedega tassitäie piimaga potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt ning lase koos piparmündiga jahtuda mõned minutit. Eemalda roheline ning maitsesta meega. 



Monday, January 5, 2015

Sidrunimekine porgandiorsoto

Orsoto on üks selline toit, mis valmib meile kõigile teada-tuntud odrakruubist. Seetõttu on roog oma olemuselt väga lihtne ja maalähedane, kuid olenevalt lisanditest võib olla ka väga luksuslik ja eriline. Kahjuks on kruubil selline negatiivne imago. Küll ei maitse hästi, küll näeb kole välja ja üldsegi, kas saab olla midagi head milleski, mis on soojades sõprussuhetes Mulgi pudruga? Mina nii ei arva. Otra võiks meie toidulaual nii jahu, tangu kui kruubina rohkem olla, sest oder on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Ja tegelikult saab neist ka palju maitsvat teha ka neile, kelle Mulgi puder miskipärast kruupidega ära on ehmatanud.



2 dl odrakruupi
3 sl oliiviõli
1 porgand
1 küüslauguküüs
6 dl puljongit
50 g  parmesanilaadset juustu (nt Džiugas Mild)
1 väikse sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunist pressitud mahla
soovi korral värskeid ürte

Pese odrakruubid jooksva külma vee all korralikult puhtaks ja nõruta. Riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil õli, lisa kruubid ja pruunista 3-4 minutit. Lisa porgand, pressi juurde küüslauk ja kuumuta veel 3-4 minutit. Vala peale pool puljongist ja jäta kaane alla tasasele tulele 30 minutiks hauduma. Vahepeal sega ja lisa puljongit, kui vaja. Kruubid peavad jääma veidi krõmpsud. Sega juurde riivitud juust, sidrunikoor ja vajaduse korral soola. Sega kuni juust on sulanud ning tõsta pann tulelt. Pressi peale sidrunimahl ja sega läbi. Serveerimisel võid lisada meelepäraseid ürte (hästi sobivad tüümian ja basiilik).

*Sellest koguses jagub kolmele ja valmistamisaeg on ca 40 minutit
*Retsept ilmus ka märtsis 2014 ajakirjas Oma Maitse





Sunday, December 28, 2014

Kohev kohupiimakook rummirosina vahuga

Aastavahetus on lähenemas ning ilmselt ei liigu enamusel mõtted enam seaprae ja piparkookide lainel, vaid isu on millegi luksusliku, piduliku ja uue järel. Selle juustukooki meenutava koogi teeb eriliseks soolamandline põhi, kohev ja kerge sidrunine sisu ning rummist purjakil rosinavaht. Koheva juustukoogilaadse kohupiimakoogi valmistamiseks vahusta munavalged kindlasti tugevaks vahuks ja sega siis ettevaatlikult täidise sisse. Ilma pikema jututa asun kohe retsepti kallale. 





Põhi:

75 g külma võid
100 g soolatud mandleid
125 ml nisujahu
1 dl suhkrut
1 munakollane

Purusta mandlid ning näpi koos jahu, suhkru ja külma või tükikestega puruks. Lisa munakollane, sõtku läbi ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Kuna tainas on kleepuv, siis puista sellele pool peotäit jahu ning vajuta jahuste kätega tainas vormi põhja ja natuke ka äärtele. Tõsta sügavkülma.


Täidis:

400 g vaniljemaitselist kohupiima
200 g Kreeka jogurtit
1 dl suhkrut
1 sl jahu
1 sidruni riivitud koor + 1 sl sidrunimahla
3 muna + põhja valmistamisest üle jäänud munavalge

Võta kaks kaussi. Eralda munakollased valgetest. Lisa munakollaste kaussi kohupiim, jogurt, jahu, suhkur, sidrunikoor ja –mahl. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Mikserda samade visplitega läbi ka teise kausi sisu. Vala juurde munavalge vaht ning sega ettevaaltlikult läbi. Taina sisse võib jääda vahutükikesi. Vala täidis põhjale ning küpseta 165 kraadi juures 1 tund. Jäta avatud uksega ahju tunniks ajaks jahtuma. Lase koogil täielikult jahtuda ning tõsta siis külma kuni serveerimiseni. 

Rummirosina vaht:
200 ml vahukoort
125 g rosinaid
100 ml rummi

Vala rumm rosinatele ja jäta seisma mõneks tunniks (võid juba eelmisel päeval rosinad likku panna). Püreesta saumiksriga, nii et tulemus oleks veidi tükiline. Vahusta koor ning sega juurde rosinapüree. Määri kreemi koogi äärtele. Koogi peale tõsta vahutupsukesed, mille keskele võid panna põhja valmistamisest üle jäänud mandleid või rosinaid.

*Kasuta 20 cm läbimõõduga vormi, suurema vormi jaoks võta 1,5 kordne kogus aineid. Valmistamise aeg  15 minutit + 60 minutit ahjus + soovitavalt 12 tundi külmas.

*Retsept ilmus ajakirja Mari aprillinubris ning on ka retseptikogumikus Aasta Köögis 2. 

Thursday, December 18, 2014

Tervisest pakatavad trühvlipallid

Möödunud nädalavahetusel ilmus seesama retsept Õhtulehes koos teiste erinevate söödavate jõulukingituste ideedega. Nüüd jagan seda ka teiega. Mulle meeldib teha söödavaid kingitusi sõpradele ja tuttavatele, kes on mulle olulised ja keda tahan jõuluajal meeles pidada. Pereringis on traditsioon ikka nii öelda päris kingitusi teha, kuid ka neile lisan tihti juurde midagi söödavat. Kui oled ikka oma kätega midagi valmis teinud, pistnud kingituse sisse käte- ja südamesoojuse, siis on nii kinkimise rõõm ja ma usun, et kingi saaja rõõm palju suurem.

Välimuselt on need trühvlipallid šokolaadised ja patused, kuid koostiselt tegelikult üsna süütud. Pallikesed ei sisalda suhkrut ja on lisaks ka gluteeni- ja laktoosivabad. Kuna jõuluajal on meie toidulaual rohkem rasket ja rammusat, siis maiustada saab ju ka tervislikult. Sobivad hästi ka vahepalaks või lastele koolikotti pistmiseks, et nälja korral võtta oleks.









Trühvlipallid:
100 g india pähkleid
150 g kivideta datleid
2 sl kuhjaga tumedat kakaod
1 väike banaan (75 g viljaliha)
1 tl kaneeli
0,5 tl  kardemoni
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
3 sl kookospiima
Mooniseemneid, kakaod, pähklipuru vms

Pane pähklid, poolitatud datlid, kakao, viilutatud banaan ja maitseained köögikombaini ning vurista ühtlaseks massiks. Nirista juurde ka kookospiim, et mass muutuks vedelamaks ja saaks ühtlasema konsistentsi. Tõsta segu külma tunniks ajaks tahenema. Tõsta massist lusikaga kuhjakesed, veereta käte vahel palliks ning kasta soovi korral kakao, mooniseemnete, pähklipuru vms sisse. 


  

09 10