Monday, March 16, 2015

Sidrunine juustukook kõrsikupõhjal

Juustukoogid on minu lemmikud! Iga kord, kui tean, et keegi on külla tulemas, siis pea alati teen just juustukooki, sest seda on üsna kiire ja lihtne valmistada ning ülejäänud teeb juba ahi ja külmkapp. Jah, külmkapp! Mõnikord ongi kook kõige parem just peale kahe-kolmepäevast kapis seismist. Kook tuleks siis ikka korralikult kilega katta, et ära ei kuivaks. Iga kord üritan ka väikse muudatuse teha või miskit uut koogile lisada. Seekord otsustasin koogipõhja teha vanadest headest kõrsikutest ja katteks lisada üht oma viimase aja lemmikkreemi - särtsakalt hapukat sidrunikreemi. 

*Retsept ilmus ka Pärnu Postimehes 12.03.2015.






Põhi:
250 g pakk kõrsikuid (just need vana kooli kõrsikud)
130 g võid

Sulata või, purusta kõrsikud peeneks jahuks ning sega siis omavahel korralikult läbi. Vajuta segu lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Tõsta täidise valmistamise ajaks sügavkülma.


Täidis:

400 g toorjuustu
150 ml suhkrut
4 muna
1 sidruni koor + poole sidruni mahl
1 sl maisijahu (võid asendada nisujahuga)

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta toasoe toorjuust kergelt läbi. Lisa suhkur, munakollased, maisijahu, riivitud sidrunikoor ja mahl ning vahusta läbi. Sega munavalgevaht toorjuustukreemi sisse ning vala vormi kõrsikupõhjale. Küpseta 165 kraadi juures 1h 20 min ning jäta avatud uksega ahju paariks tunniks jahtuma.



Kate:

200 ml vahukoort
1 sl kuhjaga suhkrut
1 sidrunist pressitud mahl

Kuumuta koor koos suhkruga keemiseni. Keeda tasasel tulel pidevalt segades 3-4 minutit ning jäta siis 10 minutiks jahtuma. Pressi sidrunist korralikult kõik mahl välja ning sega mahl koore hulka. Segu pakseneb kohe. Vala kreem koogile (võid kreemi üle äärte ka niristada) ning jäta kook külma üleöö seisma.




No comments:

09 10