Monday, March 16, 2015

Sidrunine juustukook kõrsikupõhjal

Juustukoogid on minu lemmikud! Iga kord, kui tean, et keegi on külla tulemas, siis pea alati teen just juustukooki, sest seda on üsna kiire ja lihtne valmistada ning ülejäänud teeb juba ahi ja külmkapp. Jah, külmkapp! Mõnikord ongi kook kõige parem just peale kahe-kolmepäevast kapis seismist. Kook tuleks siis ikka korralikult kilega katta, et ära ei kuivaks. Iga kord üritan ka väikse muudatuse teha või miskit uut koogile lisada. Seekord otsustasin koogipõhja teha vanadest headest kõrsikutest ja katteks lisada üht oma viimase aja lemmikkreemi - särtsakalt hapukat sidrunikreemi. 

*Retsept ilmus ka Pärnu Postimehes 12.03.2015.






Põhi:
250 g pakk kõrsikuid (just need vana kooli kõrsikud)
130 g võid

Sulata või, purusta kõrsikud peeneks jahuks ning sega siis omavahel korralikult läbi. Vajuta segu lahtikäiva 20 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele. Tõsta täidise valmistamise ajaks sügavkülma.


Täidis:

400 g toorjuustu
150 ml suhkrut
4 muna
1 sidruni koor + poole sidruni mahl
1 sl maisijahu (võid asendada nisujahuga)

Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta toasoe toorjuust kergelt läbi. Lisa suhkur, munakollased, maisijahu, riivitud sidrunikoor ja mahl ning vahusta läbi. Sega munavalgevaht toorjuustukreemi sisse ning vala vormi kõrsikupõhjale. Küpseta 165 kraadi juures 1h 20 min ning jäta avatud uksega ahju paariks tunniks jahtuma.



Kate:

200 ml vahukoort
1 sl kuhjaga suhkrut
1 sidrunist pressitud mahl

Kuumuta koor koos suhkruga keemiseni. Keeda tasasel tulel pidevalt segades 3-4 minutit ning jäta siis 10 minutiks jahtuma. Pressi sidrunist korralikult kõik mahl välja ning sega mahl koore hulka. Segu pakseneb kohe. Vala kreem koogile (võid kreemi üle äärte ka niristada) ning jäta kook külma üleöö seisma.




Thursday, February 5, 2015

Hommikused porgandimuffinid ja mesine sõstravõi

Kui ma esimest korda neid muffineid valmistasin, siis süües unustasin ka ise, et küpsetises on peidus porgand. Juurikas lisab mõnusat magusust ja justkui sulab küpsemisel muffinisse. Lapsed petab igal juhul ära! Lisaks ei sisalda see retsept nisujahu ja piimatooteid. Söö koos magusate määrete või soolaste leivakatetega – muffinid on maitselt üsna neutraalsed ning sobivad nii moosi kui ka või ja õhukese juustuviiluga. Mõnusa katte saad näiteks, kui segad kokku veidi hapukat marjapüreed, võid ja mett.



Hommikumuffinid:
200 g porgandit
1 dl kookospiima (võid asendada ka maitsestamata jogurtiga)
2 muna
2 dl tatrajahu
1 dl pähklisegu
0,5 dl päevalilleseemneid
1 sl mett
1 dl kaerahelbeid 
0,5 tl soola
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli

Riivi porgand peenelt. Sega kausis munad ja kookospiim. Lisa juurde kuivained ja sega korralikult läbi. Sega sisse ka riivitud porgand. Jaota tainas küpsetuspaberiga vooderdatud muffinipanni pesadesse. Küpseta 170 kraadi juures 30 minutit.





Mesine sõstravõi 
Mesine või, millele on hapude sõstardega veidi särtsu lisatud, sobib neutraalse maitsega hommikumuffinitele ja ka pannkookidele määrimiseks. 

50 g 82% taluvõid
0,5 dl musti sõstraid
2 tl mett 

Vajuta marjad kahvliga katki. Sega juurde toasoe või ja mesi. Kuna määre saab üsna vedel, siis pane see enne serveerimist natukeseks külma tahenema.

*Retseptid raamatust "Kaval Kokk"

Monday, February 2, 2015

Minu vanaisa mädarõigas

Täna möödus esimene aasta vanaisa lahkumisest. Kurbusega hakkasin mõtlema, et nii vähe sai kirja pandud ja talletatud tema köögikunstist. Kuna ta kasvas mere ääres ja oli aastaid ka meremees, siis oli tal eriline side kalaga. Seda oskas ta alati kuidagi eriliselt soolata ja marineerida. Öeldakse ju mõnikord, et perenaine pistab leiva sisse oma südamesoojuse. Vanaisa lisas ilmselt terakese oma vürtsikast iseloomust, sest teravat keelt ja äkilisust oli temas omajagu. Aga temas oli ka palju hoolivust ja sooja südant, mis muretses alati laste ja lastelaste pärast. Ta oli tõeline laste magnet, vanaisade musternäidis. Taaduks kutsusime teda, minu lastele oli ta aga Puruvana. Heal vanaisal mitu nime. Talle meeldis väga ka metsas seenel käia ja ka nendest suutis ta toidulauale imesid teha. Aga tema tõeliseks firmakaks pidasime ikka mädarõigast. Õnneks sai see Retseptisahtli kaante vahele talletatud. Teinekord ikka sirvin neid lehekülgi, sest vanaisa on piltidel nii ehe ja omas elemendis. Tore on vaadata ja meenutada vanaisa suuri elu näinud käsi...











Vanaisa Aimuri mädarõigas

Vanaisa mädarõigas on oma olemuselt eriline selle poolest, et juurika peenestamisel on rõigas jäetud tükiliseks. Mädarõika purustamise ajal võib julgelt ujumisprillid ette panna, sest õige juurikas oma kanguses paneb ilmselt pisaraid valama ka kõige mehisema mehe. Vanaisa küll nuttis! 

500 g puhastatud ja kooritud mädarõika juurt
3 sl 30protsendilist äädikat
1 l vett
7 tl soola
8 tl suhkrut

Tükelda mädarõika juured väiksemaks ning purusta köögikombainis peeneks pudiks. Mädarõigas võiks jääda pigem tükiline kui hästi peeneks purustatud. Sega veele juurde äädikas, sool ja suhkur. Vajaduse korral lisa maitseid. Vala marinaad purustatud mädarõikale ja kata anum kaanega. Jäta ööpäevaks toa temperatuurile maitsestuma. Tõsta mädarõigas purkidesse ja sule kaanega. Purkidesse tõstmisel ära nõruta mädarõikalt kogu vedelikku ära, vaid jäta purgi sisu pigem natuke vesine. Nii on tulemus mahlasem ja maitseküllasem.

· Köögikombaini puudumisel võib mädarõika juurikad ajada ka läbi hakklihamasina. Kuid siis ära unusta ujumisprille!








*Retsept raamatust "Retseptisahtel käsitöökapis" - Ragne Värk, Andra Kalda

Tuesday, January 20, 2015

Kudumite lummuses ehk raamat sellest, kuidas vardaklõbinal ilu luua

Juba enne jõule jõudis lettidele Piret Lilleste varrastelt käsitööraamat "Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad". Hirmsal vurinal ja vardaklõbinal valmisid laste, naiste ja meeste mütsid, kindad ja sallid nagu vabrikus, üks ilusam kui teine. Meie Meritiga (piilu tema blogi SIIT) saime kogu seda ilu pildile püüda, tema rohkem kudumeid, mina niisama meeleolu. Oli väga armas ja tore projekt, mille jooksul jõudis Piret raamatusse kududa 46 portsu pehmet karvast südamesoojust - 46 erinevat kudumit piltide, jooniste ja õpetustega. Minu erilised lemmikud on naiste mütsid ja kindad, millest õhkab õrna ja armsat naiselikkust. Olgu siis tegu suusamütsi või soliidse mantli juurde kuuluva kudumiga. Lisan siia mõned pildid, mis minu poolt raamatu kaante vahele pildistatud on. 
















"Kudumite lummuses. Mütsid, sallid, kindad"

Autor Piret Lilleste
Kujundanud Mare Väli
224 lk, kõva köide

Ilmunud november 2014

Nende kaante vahele on kootud rohkelt soojust, ilu ja loomisrõõmu. Lisaks mahub siia kilode viisi pehmet lõnga, meetrite jagu paela ja pitsi ning peotäite kaupa pärleid, helmeid, lipse ja lilli. Inspireerivate fotode vahel on peidus hulk detailseid õpetusi, skeeme ja kauneid koekirju ning küllaga ideid kudumite kaunistamiseks, et praktilisest esemest saaks ilus omanäoline aksessuaar. Siin leidub põnevaid kudumeid nii väiksele kui suurele, et kududa kas või tervele perele ühtses stiilis mütsid. Ja mis kõige tähtsam – ära unusta kudumitesse armastust sisse põimida!


Lähemalt SIIN.


Friday, January 9, 2015

Piparmündipiim meega

Piim meega on kõigile teada-tuntud, kellele meeldiv, kellele ebameeldiv. Mulle ei ole kunagi meeldinud, aga iga kord, kui lapsena haiguseuss sisse puges, siis pani vanaema või ema mind ikka ja jälle seda jooma. Piparmündipiim on aga hoopis teine asi. Mina ise piima sõber ei ole ja ei joo ka lapsed hea meelega, aga kakao või just sellise sooja piparmündipiima näol tahavad nad küll peale kelgutamist või pikemat õues olemist keha soojendada.




Ühele:
1 tassi jagu piima
1 piparmündivars
mett


Ega siin erilist kunsti ei ole. Pane üks käte vahel ära kortsutatud piparmündivars koos lehtedega tassitäie piimaga potti ning kuumuta keemiseni. Tõsta pott tulelt ning lase koos piparmündiga jahtuda mõned minutit. Eemalda roheline ning maitsesta meega. 



Monday, January 5, 2015

Sidrunimekine porgandiorsoto

Orsoto on üks selline toit, mis valmib meile kõigile teada-tuntud odrakruubist. Seetõttu on roog oma olemuselt väga lihtne ja maalähedane, kuid olenevalt lisanditest võib olla ka väga luksuslik ja eriline. Kahjuks on kruubil selline negatiivne imago. Küll ei maitse hästi, küll näeb kole välja ja üldsegi, kas saab olla midagi head milleski, mis on soojades sõprussuhetes Mulgi pudruga? Mina nii ei arva. Otra võiks meie toidulaual nii jahu, tangu kui kruubina rohkem olla, sest oder on rikas väärtuslike valkude poolest ja sisaldab palju asendamatuid aminohappeid. Ja tegelikult saab neist ka palju maitsvat teha ka neile, kelle Mulgi puder miskipärast kruupidega ära on ehmatanud.



2 dl odrakruupi
3 sl oliiviõli
1 porgand
1 küüslauguküüs
6 dl puljongit
50 g  parmesanilaadset juustu (nt Džiugas Mild)
1 väikse sidruni riivitud koor + 2 sl sidrunist pressitud mahla
soovi korral värskeid ürte

Pese odrakruubid jooksva külma vee all korralikult puhtaks ja nõruta. Riivi porgand peene riiviga. Kuumuta pannil õli, lisa kruubid ja pruunista 3-4 minutit. Lisa porgand, pressi juurde küüslauk ja kuumuta veel 3-4 minutit. Vala peale pool puljongist ja jäta kaane alla tasasele tulele 30 minutiks hauduma. Vahepeal sega ja lisa puljongit, kui vaja. Kruubid peavad jääma veidi krõmpsud. Sega juurde riivitud juust, sidrunikoor ja vajaduse korral soola. Sega kuni juust on sulanud ning tõsta pann tulelt. Pressi peale sidrunimahl ja sega läbi. Serveerimisel võid lisada meelepäraseid ürte (hästi sobivad tüümian ja basiilik).

*Sellest koguses jagub kolmele ja valmistamisaeg on ca 40 minutit
*Retsept ilmus ka märtsis 2014 ajakirjas Oma Maitse





Sunday, December 28, 2014

Kohev kohupiimakook rummirosina vahuga

Aastavahetus on lähenemas ning ilmselt ei liigu enamusel mõtted enam seaprae ja piparkookide lainel, vaid isu on millegi luksusliku, piduliku ja uue järel. Selle juustukooki meenutava koogi teeb eriliseks soolamandline põhi, kohev ja kerge sidrunine sisu ning rummist purjakil rosinavaht. Koheva juustukoogilaadse kohupiimakoogi valmistamiseks vahusta munavalged kindlasti tugevaks vahuks ja sega siis ettevaatlikult täidise sisse. Ilma pikema jututa asun kohe retsepti kallale. 





Põhi:

75 g külma võid
100 g soolatud mandleid
125 ml nisujahu
1 dl suhkrut
1 munakollane

Purusta mandlid ning näpi koos jahu, suhkru ja külma või tükikestega puruks. Lisa munakollane, sõtku läbi ja tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Kuna tainas on kleepuv, siis puista sellele pool peotäit jahu ning vajuta jahuste kätega tainas vormi põhja ja natuke ka äärtele. Tõsta sügavkülma.


Täidis:

400 g vaniljemaitselist kohupiima
200 g Kreeka jogurtit
1 dl suhkrut
1 sl jahu
1 sidruni riivitud koor + 1 sl sidrunimahla
3 muna + põhja valmistamisest üle jäänud munavalge

Võta kaks kaussi. Eralda munakollased valgetest. Lisa munakollaste kaussi kohupiim, jogurt, jahu, suhkur, sidrunikoor ja –mahl. Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Mikserda samade visplitega läbi ka teise kausi sisu. Vala juurde munavalge vaht ning sega ettevaaltlikult läbi. Taina sisse võib jääda vahutükikesi. Vala täidis põhjale ning küpseta 165 kraadi juures 1 tund. Jäta avatud uksega ahju tunniks ajaks jahtuma. Lase koogil täielikult jahtuda ning tõsta siis külma kuni serveerimiseni. 

Rummirosina vaht:
200 ml vahukoort
125 g rosinaid
100 ml rummi

Vala rumm rosinatele ja jäta seisma mõneks tunniks (võid juba eelmisel päeval rosinad likku panna). Püreesta saumiksriga, nii et tulemus oleks veidi tükiline. Vahusta koor ning sega juurde rosinapüree. Määri kreemi koogi äärtele. Koogi peale tõsta vahutupsukesed, mille keskele võid panna põhja valmistamisest üle jäänud mandleid või rosinaid.

*Kasuta 20 cm läbimõõduga vormi, suurema vormi jaoks võta 1,5 kordne kogus aineid. Valmistamise aeg  15 minutit + 60 minutit ahjus + soovitavalt 12 tundi külmas.

*Retsept ilmus ajakirja Mari aprillinubris ning on ka retseptikogumikus Aasta Köögis 2. 

Thursday, December 18, 2014

Tervisest pakatavad trühvlipallid

Möödunud nädalavahetusel ilmus seesama retsept Õhtulehes koos teiste erinevate söödavate jõulukingituste ideedega. Nüüd jagan seda ka teiega. Mulle meeldib teha söödavaid kingitusi sõpradele ja tuttavatele, kes on mulle olulised ja keda tahan jõuluajal meeles pidada. Pereringis on traditsioon ikka nii öelda päris kingitusi teha, kuid ka neile lisan tihti juurde midagi söödavat. Kui oled ikka oma kätega midagi valmis teinud, pistnud kingituse sisse käte- ja südamesoojuse, siis on nii kinkimise rõõm ja ma usun, et kingi saaja rõõm palju suurem.

Välimuselt on need trühvlipallid šokolaadised ja patused, kuid koostiselt tegelikult üsna süütud. Pallikesed ei sisalda suhkrut ja on lisaks ka gluteeni- ja laktoosivabad. Kuna jõuluajal on meie toidulaual rohkem rasket ja rammusat, siis maiustada saab ju ka tervislikult. Sobivad hästi ka vahepalaks või lastele koolikotti pistmiseks, et nälja korral võtta oleks.









Trühvlipallid:
100 g india pähkleid
150 g kivideta datleid
2 sl kuhjaga tumedat kakaod
1 väike banaan (75 g viljaliha)
1 tl kaneeli
0,5 tl  kardemoni
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
3 sl kookospiima
Mooniseemneid, kakaod, pähklipuru vms

Pane pähklid, poolitatud datlid, kakao, viilutatud banaan ja maitseained köögikombaini ning vurista ühtlaseks massiks. Nirista juurde ka kookospiim, et mass muutuks vedelamaks ja saaks ühtlasema konsistentsi. Tõsta segu külma tunniks ajaks tahenema. Tõsta massist lusikaga kuhjakesed, veereta käte vahel palliks ning kasta soovi korral kakao, mooniseemnete, pähklipuru vms sisse. 


  

09 10